طراحی داروخانه

رعایت 5 استاندارد طراحی داروخانه

طراحی داروخانه

محیط هایی که برای داروخانه استفاده می‌ شوند بایستی از جهات گوناگون، استانداردهای سختگیرانه‌ در طراحی داروخانه را رعایت نمایند. این قوانین به منظور ایجاد فضایی سالم و بهینه است.  برای مثال قسمتی از این استانداردها مربوط به شرایط نگهداری داروها می‌ شود. استاندارد طراحی داروخانه به طور کامل مشخص بوده و هر کسی قصد افتتاح یک داروخانه را داشته باشد. بایستی تمام مراحل را با توجه‌ به این قوانین پیش ببرد.

در یک داروخانه، داروهای حساس و حتی لوازم آرایشی نگهداری می‌ شوند که هر یک از آن ها بایستی در شرایط به خصوصی نگهداری شوند. همچنین افراد زیادی در طول شبانه‌روز در این داروخانه‌ها رفت‌وآمد دارند و همین موضوع باعث شده تا اهمیت طراحی داروخانه بسیار بالا باشد. دقت داشته باشید که تمام ضوابط طراحی داروخانه برای این تهیه شده‌ اند که داروها در شرایط خوبی نگهداری شوند و در نهایت آن افرادی که از آن‌ ها استفاده می‌ کنند هم سالم بمانند.

استاندارد فضای فیزیکی داروخانه

دقت داشته باشید که هرکسی می‌ تواند یک داروخانه داشته باشد، ولی بایستی در این مسیر از استانداردهای طراحی داروخانه پیروی نماید. این ضوابط را در ادامه بطور خلاصه بررسی خواهیم نمود:

  • در هر داروخانه بایستی فضایی برای انتظار مراجعین در نظر گرفته شود که تداخلی با قسمت های دیگر نداشته باشد.
  • یکی از ضوابط طراحی داروخانه که کمتر به آن توجه می‌ گردد، در نظر گرفتن فضایی میباشد که مخصوص مشاوره است.
  • طراحی ورودی داروخانه باید به شکلی باشد که مراجعین پس از ورود، بتوانند به‌راحتی مسیر عبور به سمت بخش های مختلف را تشخیص دهند.
  • بخشی که داروهای تحویل داده می‌ شوند، بایستی با تابلو یا رنگ خاصی مشخص شود که به‌راحتی قابل تشخیص باشد.
  • میز پیشخوان، بخشی است که باید بصورت واضح در معرض دید مراجعین باشد.
  • قسمت های تحویل دارو با نسخه، بدون نسخه و حتی لوازم آرایشی و بهداشتی باید از یکدیگر جدا باشند. هر فسمت بایستی فضای کافی برای انتظار چند مراجعه‌ کننده داشته باشد تا ازدحام در یک نقطه ایجاد نشود.
  • محیط داروخانه بایستی در همه ی اوقات تمیز و استریل شده باشد. با توجه‌ به این که افراد زیادی در این محیط رفت‌ و آمد دارند، بایستی نظافت در بازه‌ های زمانی کوتاهی انجام گیرد.
  • چینش قفسه‌ هایی که بیرون از میزهای داروخانه هستند، بایستی به نحوی باشد که فضای زیادی را اشغال نکنند.
  • در قسمت لوازم‌ آرایش و بهداشتی بایستی فضای بیشتری در نظر بگیرید و امکاناتی همانند آینه و محلی برای نشستن فراهم نمایید.
  • یکی از استانداردهای طراحی داروخانه داشتن رمپ و مسیری مناسب برای مراجعه معلولین است.

طراحی داروخانه

فضای استاندارد نگهداری دارو

بیشتر داروهایی که در داروخانه‌ ها نگهداری می‌ شوند، حساسیت زیادی روی دما، رطوبت و نور محیط دارند. فضای یک داروخانه بایستی به نحوی طراحی شود که عوامل محیطی آن تأثیری روی کیفیت و سلامت داروها نداشته باشد. اولین موضوع کنترل میزان رطوبت هوای داروخانه و محلی می باشد که برای انبار داروها استفاده می‌ شود. دقت نمایید که رطوبت بالا می‌ تواند به‌ راحتی موجب خرابی و فساد بعضی از داروها شود. از این‌ رو حتماً در محیط داروخانه بایستی رطوبت‌ سنج‌ هایی نصب شوند که امکان بررسی دائمی میزان رطوبت را به کارکنان می‌ دهند.

بیشتر داروها نیازی به نگهداری در یخچال ندارند، اما اینگونه نیست که بتوان آن‌ ها را در دمای محیط هم نگهداری نمود. بایستی کلیه محیط داروخانه و مخصوصاً قسمت نگهداری داروها دمای نسبتاً پایینی داشته باشند که از خرابی دارو ها جلوگیری می‌ نماید. بر اساس استاندارد طراحی داروخانه نباید نور ورودی به این محیط نباید به شکلی باشد که مستقیماً روی داروها بیفتد. بطور کلی نور داروخانه بایستی کنترل شده و محدود باشد و قسمت عمده آن را نورهای مصنوعی تشکیل دهند.

انتخاب رنگ فضای داروخانه

نمی‌ توان در این زمینه یک استاندارد کلی بیان نمود؛ به این دلیل که هر داروخانه با توجه‌ به ماهیت برندی که دارد، میتواند دکوراسیون متفاوتی را اجرا نماید. با این‌ وجود بهترین رنگ جهت استفاده در محیط‌ های این‌ چنینی، رنگ سفید می باشد. سفید رنگی می باشد که مفاهیم تمیزی و سلامتی را القا می نماید و به همین علت برای داروخانه مناسب می باشد. در کنار رنگ سفید میتوان از رنگ‌ های مکملی هم استفاده نمود که اثرگذاری بیشتر دارند.

در حقیقت رنگ سفید به‌ عنوان بهترین رنگ پیش‌ زمینه در داروخانه‌‌ها می باشد و با ترکیب آن‌ ها می‌ توانید رنگ‌ آمیزی اثر گذاری برای داروخانه ایجاد نمایید. رنگ‌ هایی همانند صورتی ملایم، سبز، بنفش یا آبی برای استفاده در داروخانه‌ ها انتخاب‌ های مناسبی می باشند. دقت داشته باشید که داروخانه محلی می باشد که مراجعین بایستی آرامش داشته باشند، بعد از رنگ‌ هایی همانند قرمز که موجب ایجاد واکنش‌ های تند می‌ شوند، استفاده ننمایید.

طراحی داروخانه

ارتفاع پیشخوان

پیشخوان یک داروخانه از شلوغ‌ ترین قسمت های آن می باشد که بایستی به‌ خوبی در معرض دید مراجعین قرار بگیرد. بر اساس استاندارد طراحی داروخانه که در همه جای دنیا یکسان است، بایستی ارتفاع میز پیشخوان داروخانه‌ ها میان 96 تا 101 سانتی‌ متر باشد. این میزان برای این تعیین شده که همه افراد با شرایط گوناگونن قدی بتوانند به‌ راحتی از آن استفاده کنند.

ارتفاع قفسه داروخانه

یکی از اصلی ترین قسمت هایی که در هر داروخانه‌ ای بایستی  به‌ خوبی به آن پرداخته شود، همین قفسه‌ های داروخانه می باشند. قفسه‌ های با هر نوع دارو محل جداگانه‌ ای داشته باشند و به‌نوعی تفکیک شوند. داروهای قرار گرفته در قفسه‌ ها باید به ترتیب تاریخ مصرفشان مرتب شوند و اغلب داروهایی که مصرف بالاتری دارند، در قسمت هایی از قفسه قرار می‌ گیرند که دسترسی بهتری دارد.

همه داروها به‌استثنای آنهایی که نیاز به نگهداری در یخچال دارند، بایستی در قفسه‌ ها قرار گیرند و نظم آنها در کلیه مدت حفظ شود. در نهایت هم نیاز است اشاره داشته باشیم که کم ترین ارتفاع استاندارد برای قفسه‌ها، بر اساس استاندارد طراحی داروخانه چیزی حدود 134 سانتی‌ متر است. این عدد در شرایط خاص می‌ تواند به 200 سانتی‌ متر هم برسد. ولی توجه داشته باشید که ارتفاع دقیق بیاستی با توجه‌ به نوع داروها و دکوراسیون داروخانه باشد.

جمع بندی نهایی

ضوابط طراحی داروخانه به طور کامل واضح و مشخص می باشند و خوشبختانه برای هر قسمت به‌ صورت تفکیک شده استانداردهای اعلام شده‌اند. دقت داشته باشید که داروخانه‌ها محیط‌ های شلوغی هستند. و طراحی مناسب اهمیت خیلی زیادی دارد. به‌ علاوه که با پیروی از استاندارد طراحی داروخانه می‌ توان محیطی را ایجاد نمود که بازدهی خیلی بالایی دارد. اگر شما هم قصد دارید داروخانه داشته باشید، از همان ابتدای کار به سراغ این ضوابط و قوانین بروید تا هم در هزینه‌های شما صرفه‌ جویی شود و هم محیطی را ایجاد کرده باشید که به طور کامل بر اساس اصول استاندارد است.

برچسب ها: بدون برچسب

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *